Sådan får du en god nats søvn

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med: senge-testeren.dk

Søvnen er noget af det mest undervurderede i en travl hverdag. Vi kan alle sammen føle os trætte og klar til at gå i seng, men rigtig mange danskere lider faktisk af søvnbesvær – enten på grund af stress eller en masse andre faktorer. Af netop denne grund bliver der gang på gang undersøgt, hvordan man kan få en bedre nattesøvn, og der er ingen tvivl om, at det er ekstremt vigtigt. Det er i forbindelse med søvnen, at hjernen og underbevidstheden får en pause, og det er det eneste punkt på døgnet, hvor kroppen for alvor kan slappe af. Derfor bør søvnen være et helt centralt fokuspunkt hos alle – og der er mange måder at få en god nats søvn på.

Få kroppen til at slappe af og fald lettere i søvn

Årsag nummer ét til, at så mange danskere har besvær med at falde i søvn, er stress og bekymringer. Jo mere stresset og bekymret, man er, jo sværere har man også ved at falde i søvn om aftenen. Derfor er ét af de absolut bedste og vigtigste råd, at man bør hjælpe kroppen på vej med så meget afslapning som muligt, op til mindst én time førend hovedet rammer puden. Lig dig godt til rette på sofaen, læs en bog, tag et bad eller hør noget afslappende musik. Der skal i virkeligheden ikke ret meget til at få kroppen til at slappe af, og her er fjernsyn og andre tekniske anordninger sjældent en god kilde til absolut afslapning. I den forbindelse bør man heller ikke indtage drikke med meget koffein i efter eftermiddagskaffen – specielt ikke, hvis man har en tilbøjelighed til at blive meget hyperaktiv af disse. Generelt bør man ikke indtage kaffe og cola efter klokken 16, hvis man har problemer med søvnen!

Hjælp søvnen på vej med det rette sovemiljø

Én anden seriøs årsag til, at mange mennesker døjer med søvnmangel, er simpelthen, at deres sovemiljø i soveværelset er for dårligt. Der er mange parametre, der kan forstyrre søvnen, og derfor drejer det sig generelt om at fjerne støjende elementer fra soveværelset. Man bør ikke have tv eller kontor i soveværelset, da det kan sætte tanker om arbejde eller samfundet i gang, og man bør generelt tilstræbe, at soveværelset er så mørkt, stille og køligt som muligt. Dermed får kroppen de optimale betingelser for at kunne falde godt til ro.

Herudover er det naturligvis vigtigt, at madrassen, man sover på, er af god kvalitet. Vi bruger i gennemsnit 1/3 af livet på at sove, og derfor bør man altid have en komfortabel seng at sove i. Der findes mange forskellige senge på markedet – og der findes specielt mange dyre senge på markedet. Kvalitet og pris hænger dog desværre ofte sammen, når man går på sengeindkøb, men heldigvis kan man søge gode råd og vejledning på nettet. Det kan f.eks. anbefales at tjekke siden Senge-testeren.dk, hvis du står og mangler ny seng, nye puder eller nye dyner til soveværelset. Her er udførlige tests af de mange muligheder på markedet – og du vil med garanti finde ud af, at sengen har meget stor betydning for din søvn.