Lovgivning om melatonin

Melatonin køb i EU

Melatonin køb i EU

Der er flere ting du skal være opmærksom på, hvis du vil bruge melatonin som kosttilskud, for at opnå en bedre og mere effektiv søvn. I Danmark er melatonin klassificeret som et lægemiddel, hvor det i mange andre europæiske lande bliver regnet for at være et naturligt kosttilskud. Fordi melatonin anses som et lægemiddel i Danmark, er lovgivningen for køb af melatonin i EU underlagt lægemiddelstyrelsens regelsæt for indførelse af medicin.

Vi giver dig her et overblik over hvad du skal vide hvis du vil importere melatonin til eget brug i Danmark

Kategoriseret som kosttilskud i flere lande.

I flere lande er melatonin kategoriseret som kosttilskud og kan købes uden recept som håndkøb. I Italien er det eksempelvist tilladt at købe som naturkostmiddel/naturlægemiddel ved anvendelse under 1mg om dagen[1] I USA er det også kategoriseret som naturkostmiddel/naturlægemiddel og findes på det private marked i et stort udbud af forskellige udgaver.

Selvom lovgivningen i andre lande er anderledes end i Danmark, er der stadig regler for hvilke lande du må handle med hvis du vælger at importere melatonin til egen brug. Reglerne for indførelse af medicin fra udlandet gælder uanset om du handler på nettet eller i en fysisk butik.

Lovgivning om melatonin i Danmark er anderledes

Når melatonin virker så effektivt uden de typiske bivirkninger, som ved konventionel sovemedicin, kan man undre sig, hvorfor det ikke er mere omtalt i Danmark. En af grundene kan være, at det ikke er muligt at patentere melatonin-tilskud, eftersom det er et naturligt hormon. Fra et økonomisk synspunkt gør det forskning i melatonin relativt uinteressant for lægemiddelindustrien og forskningsverdenen. Samtidig har flere medicinalvirksomheder deres eget præparat af sovemedicin, som de formentlig ikke ønsker bliver erstattet af et billigere naturlægemiddel. En anden forklaring kan være, at Danmark, sammenlignet med andre omkringliggende lande, historisk set har haft en kultur for at være påpasselige med at lovliggøre medicin og naturlægemidler som håndkøb. Ofte er Danmark et af de sidste lande til at lempe regulativer for nye og alternative lægemidler.


“Der kan være tale om medicin, som er virkningsløst eller endda meget skadeligt for dit helbred. Derfor gælder der begrænsninger for, hvilke produkter, der må indføres til Danmark, og hvor meget, der må indføres.”


I Danmark betragter lægemiddelstyrelsen melatonin som medicin, hvorfor det er underlagt en række betingelser og regler for anvendelse og køb. Hvis du køber lægemidler i udlandet, kan du ikke være sikker på om lægemidlet er ordentlig kontrolleret. Dette kan udgøre en potentiel alvorlig risiko for dit helbred, eller du kan risikere at bruge penge på et produkt, som ikke har noget reel virkning. Derfor er det vigtigt at du følger lægemiddelstyrelsens anbefalinger, hvis du vælger at købe melatonin fra udlandet.

I Danmark kan melatonin ordineres af læger på recept under særlige omstændigheder. Det er godkendt i depotform til behandling af søvnløshed hos mennesker over 55 år, hos hvem der ikke er søvnforstyrrelser af hverken medicinske, neurologiske eller andre psykiske årsager. Det vil sige at mennesker over 55 år, som ikke lider af søvnløshed grundet en medicinsk årsag – enten pga. bivirkninger fra allerede ordineret medicin, eller neurologiske lidelser, kan få ordineret melatonin til at tage fast i en bestemt periode. Det bliver ordineret i depotform og ordineres både som korttids- og langtidsvirkende præparat.

Melatonin kan købes fra udlandet og forbruges i Danmark

Reglerne for melatonin køb i EU foreskriver at det er tilladt at købe melatonin fra udlandet til eget forbrug i Danmark. Det er dog kun tilladt at købe melatonin fra EU/EØS-lande. Samtidig skal det pågældende EU/EØS-land have legaliseret salg af melatonin i deres eget land, før det kan indføres i Danmark. Når melatonin-tilskuddet bliver indført i Danmark bliver det betragtet som medicin, også selvom det bliver markedsført som kosttilskud i landet, hvor det blev købt. Klik her for at læse mere om privat indførelse af medicin på lægemiddelstyrelsen hjemmeside.

Alternativer til melatonin

Hvis du ikke er tryg ved at kaste dig ud i at importere lægemidler fra udlandet, er der heldigvis hjælp at hente. Der findes nemlig et hav af gode og effektive alternativer til melatonin, som er fuldt ud lovlige i Danmark, og som sælges i håndkøb.

Desuden kan du nemt øge dit melatoninniveau ved at omlægge få af dine vaner i hverdagen. Læs hvordan her >>