Tryptofan – hvad er det?

Tryptofan – Effektivt alternativ til melatonin

tryptofan

Tryptofan er et vigtigt, men overset stof, som er vigtigt for flere processer. Stoffet er en af de 20 aminosyrer som tilsammen udgør protein. Får din krop tryptofan i rigelige mængder styrker det din krops melatonin- og serotoninproduktion. Tryptofan er den eneste aminosyre som kan danne serotonin. Serotonin er virkestoffet som er mest indflydelsesrigt på vores humør, velvære og præstationsevne.

Der er rigtig mange fordele, udover at opnå bedre søvn, ved at sørge for at din krop får nok tryptofan. Derfor har vi set nærmere på fødevarer, der indeholder fornuftige mængder af den vigtige aminosyre.

Spis dig til bedre søvn

Tryptofan er en aminosyre, der findes i en række forskellige fødevarer som f.eks. rødt kød, bananer, æg, chokolade og hytteost. Hvis du ikke har et tilstrækkeligt indtag af fødevarer, der indeholder tryptofan, kan det få negative bivirkninger for dig, såsom irritabilitet, depression, aggressioner og søvnløshed. Dette er fordi du mangler serotonin, som er det stof, tryptofan kan fungere som byggesten til.

Serotonin kan ikke indtages som tilskud, men derimod er tryptofan sikkert og videnskabeligt velbegrundet som kosttilskud. Et tilskud kan medvirke til at normalisere ens indhold af serotonin, samt andre signalstoffer i hjernen. På den måde kan du altså påvirke kroppens produktion (og indhold) af serotonin – og faktisk også melatonin.

Læs mere om Tryptofan

Sammenhængen mellem tryptofan og melatonin

Når du har tryptofan i kroppen, bliver en lille del af det omdannet til niacin, også kendt som vitamin B3. Det er en proces, der sker i leveren, og det er faktisk én af mange: Kroppen producerer nemlig også 5-HTP med tryptofan. 5-HTP er en forbindelse som senere bruges, når serotonin og melatonin fremstilles. Og det er netop her, at vi finder en vigtig forbindelse mellem tryptofan og melatonin. Som du sikkert ved, er melatonin utroligt vigtigt for vores søvn og humør.[1] Og på en måde kan vi altså påvirke kroppens naturlige fremstilling af melatonin ved at få styr på vores indtag af tryptofan.


“Når kroppen er i underskud af tryptofan, falder produktionen af serotonin – som påvirker dit humør, samtidig med at din krops melatoninniveau falder…”


Serotonin fremstilles som regel om dagen, når øjnene udsættes for lys. Produktionen af melatonin sker derimod primært om natten.

Men som i så mange andre tilfælde arbejder næringsstofferne i kroppen sammen. Derfor er tryptofan ikke nok alene. Du skal have nok riboflavin, vitamin B6 og jern i kroppen, for at det hele foregår optimalt. Heldigvis er det nemt at få disse igennem en god, almindelig kost: Spis for eksempel havregryn og bananer for at få disse næringsstoffer.

Symptomer på tryptofan mangel

Hvis du føler at dig dårligt humør og samtidig har svært ved at falde til ro om aftenen, kan det være et tegn på at din krop er i underskud af den vigtige aminosyre.

Når kroppen er i underskud af tryptofan, falder produktionen af serotonin – som påvirker dit humør, samtidig med at din krops melatoninniveau falder – hvilket gør at kroppen får svært ved at falde til ro.

De typiske symptomer på tryptofan mangel er:
· Uro i kroppen
· Søvnbesvær
· Dårligt humør
· Overdreven lyst til søde sager
· Koncentrationsbesvær
· Fordøjelsesproblemer

Oplever du en eller flere af disse symptomer, kan det være en god løsning for dig at prioritere visse madvarer med højt indhold af aminosyren. Du kan også indtage tryptofan som kosttilskud. Det anbefales at du starter med en lav dosis og derefter opjusterer din dosis løbende. Husk altid at følge anbefalingerne på pakningen.


Tryptofan håndkøb

Køb tryptofan hos helsebixen her
129,-

Køb tryptofan kapsler her
Natur Drogeriet Tryptofan
Essentiel aminosyrer
Læs mere om Tryptofan

Bivirkninger

Der er ingen registrerede alvorlige bivirkninger ved at indtage tryptofan som kosttilskud. Bivirkninger ved tryptofan er generelt sjældne og meget milde.


Læs også:

Zenbev – naturligt sovemiddel med fordeleØrepropper: Den nemmeste vej til en bedre nattesøvnSøvn app: 10 apps til bedre søvn