Har min søvn indflydelse på omfanget af karsprængninger?

daarlig sovn karspraengninger

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Dansk Venecenter

Karsprængninger små, grenformede årer, som ofte ses på benene. De kan også forekomme i ansigtet og flere andre steder på kroppen. De opstår, når de små blodkar forvilder sig op i øverste lag af huden. De har ikke nogen funktion i dette lag af huden. Det er derfor, de bliver synlige i form af tydelige forgreninger i huden.

Det er sjældent, de giver fysiske gener, men er for de fleste et kosmetisk problem. Derfor er der mange, der vælger at få foretaget indgreb, der kan fjerne dem. Det er primært kvinder, der rammes af karsprængninger, som bl.a. rammes som følge af alderdom eller graviditet. Uanset hvad, så kan de dog nemt og hurtigt fjernes.

Hvorfor opstår karsprængninger?

Der kan være flere årsager til at karsprængninger opstår. Der er mange, der tror, de skal sove med benene oppe, hvis de vil undgå dem. Det kan være en medvirkende faktor til at nedsætte risikoen for forekomster af karsprængninger, men dog kun i en minimal grad. Der er mange andre faktorer, der har større indflydelse.

Derfor har din søvn ikke synderligt stor indflydelse på omfanget af karsprængninger. I stedet skal du fokusere på at få nok motion. Det er én af de faktorer, der har stor indflydelse på omfanget af karsprængninger. Det er især gældende, hvis det er noget, der løber i din familie. Det er nemlig noget, der er meget arveligt.

Hvis du gerne vil undgå at blive plaget af karsprængninger, så er det vigtigt med daglig motion. Det er ikke et krav, at du skal løbe 10 km. om dagen. I mange tilfælde er det mere end nok, at du blot sørger for en daglig gåtur. Dertil skal du undgå at sidde eller stå stille for længe, da det også øger risikoen for karsprængninger.

Karsprængninger er arvelige

Der er én overskyggende årsag til at du får karsprængninger; at de er arvelige. Hvis du kan se eller ved, at der er mange i din familie, der har karsprængninger, så er der også en større risiko for at du får dem. Du kan få dem i ansigt og på ben, hvor de oftest forekommer, men de kan også dukke frem andre steder på kroppen.

Du skal dog ikke være bange for at få dem. Som der også er givet udtryk for tidligere, så er de ikke farlige. De er ikke velsete af de fleste, men så er det heldigt, at de nemt kan fjernes med et simpelt indgreb. Hvis du ved, at der er mange, der er ramt af dem, så kan du læse fakta om karsprængninger, for at blive klogere på dem.

De fleste får fjernet deres karsprængninger

Der skal ikke være nogen tvivl om, at de fleste vælger at få fjernet deres karsprængninger. Det gør de ikke, fordi de er farlige. Det gør de i stedet, fordi de ikke er pæne at se på. På trods af at det kunne være rart, så kan du – desværre – ikke forebygge fremkosten af karsprængninger ved f.eks. at sove på en bestemt måde.