Søvnstadiernes skiftelige forhold
Hvornår vil en specialist vurdere, at man har sovet godt? I løbet af natten skifter man løbende mellem de forskellige søvnstadier. Fra naturens side kan det være en selvforsvarsmekanisme, at vi kommer ud af den tunge søvn og ikke bliver i tunge søvnstadier hele natten. Fare kan opstå, og det er praktisk at vågne med mellemrum for at kunne se terrænet an. Vores indre urmenneske er konstant på vagt – også om natten. Det betyder dog ikke, at en dårlig søvn er én, hvor man ikke kontinuerligt er i de dybere søvnstadier. Hvad en specialist vil kigge på er hvor lang tid, man kan blive i NREM-søvnen.
5 nemme tips til en bedre søvn:
Nedenfor har vi samlet nogle gode tips, så du forhåbentlig undgår en dårlig søvn.
· Dyrk masser af motion.
– Gerne mindst omkring 20 til 30 minutter, det er en god start. Lange gåture er også gode. Undgå at dyrk motion lige før sengetid.
· Ingen koffein før sengetid
– Hold dig helst til vand og andre koffeinfri drikkevarer før sengetid. Alkohol, Koffein og nikotin kan gøre det sværere for dig at få en god nats søvn.
· Læs en bog
– Lav en sengerutine hver aften. Læs f.eks. en bog. Det kan virke søvndyssende i stedet for at kigge i det blå lys på din telefon.
· Stå op hvis du ikke kan sove
– Lad være med at blive ved med at ligge og vende og dreje dig i sengen. Så hellere stå og f.eks. læs en bog i 20 minutter for derefter at gå til køjs igen.
· Gå ikke ned på udstyr
– Overvej at skifte dine puder, hvis du har haft dem i lang tid og du kan mærke at de ikke helt er så komfortable mere
De 4 søvnstadier
I alt er der fire søvnstadier, som groft skelnes mellem REM (Rapid Eye Movement) og ikke-REM søvn (NREM). Under REM søvn er hjernen aktiv på sammen måde som i en vågen tilstand samtidig med at øjnene bevæger sig, men modsat det vågne stadie sover man, hvorfor denne fase også betegnes paradoksal søvn. Under NREM-søvn kommer man dybt ned i sin søvn, helt ned til stadium tre og fire. En søvn med lange og dybe søvnstadier er lig med en høj søvnkvalitet. Oplever man at man er træt dagen efter at have sovet hele natten, kan det være fordi man ikke opnåede nok NREM-søvn.
Stadie 1 – Døs
I det første stadie oplever man at skifte mellem slumren og vågen tilstand. Musklerne slapper af og kan spjætte i denne proces. Stadiet varer ofte mellem 5-10 minutter.
Måske kender du det selv fra din favorit serie på Netflix. Du falder hen og lukker øjnene. Du mener ikke du har sovet, men du har været i en let døs og må hellere spole ca. 3 minutter tilbage.
Stadie 2 – Let søvn
I dette stadie kommer man endnu dybere ned i sin søvn, som ses ved lavere udslag i de elektriske bølger fra en eventuel EEG-måling. (Hjernebølgerne bliver langsommere) Her oplever man at komme ud af kontakt med sine omgivelser, samtidig med at hvilepulsen og åndedrættet stabiliseres og ens kropstemperatur falder[1]
Typisk for dette stadie er også at din puls sænker sig. Det er også en drømmeløs søvn i dette stadie, og der ikke nogen kontakt til bevidstheden.
Bliv ikke forstyrret i din søvn
Simpel, men meget effektiv løsning på at få uforstyrret søvn.
Stadie 3 og 4 – Dyb ro
I denne tredje fase er du i den dybe søvn. I denne fase genopbygger man essentiel energi i kroppen. Kroppen restituerer og væv bliver gendannet efter, at det er blevet nedbrudt i de vågne timer. Væksthormoner bliver frigivet som afhjælper muskelvækst.[4]
I denne fase er det svært at blive vækket, deraf den dybe ro. Vågner man op i denne søvn, skal man nok ikke begive sig ud i større afhandlinger, da hjernen i op til en halv time efter kun fungerer på halv kraft.
Disse 3 første faser af søvnen kaldes også typisk NREM-søvn, som står for Non Rapid Eye Movement.
Stadie 5 – REM-søvn – Drømmestadiet
Under REM-søvnen kommer vi ud af vores hviletilstand, men akkurat ikke nok til at vi vågner. I REM-søvnen er vores krop anspændt og parat som i vågen tilstand, men de elektriske signaler i hjernen er akkurat svage nok til at vi sover.
Det er derfor, at REM-søvnen bliver karakteriseret som paradoksal søvn, eftersom man sover mens kroppen agerer som var den vågen. Det er under dette stadie, at man drømmer mest.
Typisk for denne fase:
Hvis man bliver vækket her vil man virke omtumlet, og måske ved man ikke engang som det første hvor man er.
Dette stadie begynder efter 30-45 minutters søvn