Hvordan kan man producere melatonin, når man ligger i sengen?

Melatonin er afgørende for, at du får en god nattesøvn. Det er derfor også afgørende for, at du er frisk og veludhvilet, når du vågner om morgenen. Netop derfor er det vigtigt, at din krop producerer tilstrækkeligt med melatonin.

Produktionen af melatonin fremmes i mørke og hæmmes i lys. Derfor bliver det også kaldt for mørkets hormon. Det betyder, at den naturlige produktion af melatonin foregår om aftenen og om natten.

Men betyder det, at man ikke selv kan hjælpe det lidt på vej? Det kan man godt, men det er fortsat afgørende, at der sker en helt naturlig produktion af melatonin i kroppen, hvis du skal være sikret en god nattesøvn.

Sørg for, at soveværelset er helt mørklagt

I og med, at melatonin bliver produceret i mørke, er det meget vigtigt, at du sørger for, at dit soveværelse er helt mørklagt. Er det ikke det, kan du risikere, at du ligger i din dobbeltseng i lang tid, uden at blive træt, fordi produktionen af melatonin er hæmmet.

Dette betyder, at du ikke bør have lys tændt, når du lægger dig til at sove. Det betyder også, at det er en rigtig god idé, at du sørger for at have mørklægningsgardiner, så dit soveværelse bliver helt mørklagt.

Er dit soveværelse helt mørkt, vil du også kunne mærke, at du får lettere ved at falde i søvn. Derfor er der adskillige fordele forbundet med at sove i et lokale, der er blevet helt mørklagt.

Overvej at sove med sovemaske

Det er ikke alle, der kan få mørklagt soveværelset helt. Det kan der være flere grunde til, men hvis det er tilfældet, kan man overveje at sove med en sovemaske på. Det vil nemlig snyde hjerne til at tro, at det er mørkt.

Når hjernen tror, at det er helt mørkt, vil der automatisk blive sat gang i produktionen af melatonin. Det betyder, at en sovemaske kan have stor betydning for, om du får en god nattesøvn eller ej.

I dag findes sovemasker i massevis, hvorfor du ikke skal være bekymret for, om du kan finde én, der f.eks. passer til din hovedform. Leder du efter en god måde at fremme produktionen af melatonin i sengen, er en sovemaske derfor en oplagt idé.

Undgå blåt lys

En af de helt store syndere, når det kommer til en hæmmet produktion af melatonin, er blåt lys. Det er den type lys, der bliver udsendt fra diverse skærmer, herunder både TV, computer og smartphone.

I og med, at denne type lys er med til at hæmme produktionen af melatonin, er det vigtigt, at du undgår det før sengetid. Du skal derfor ikke ligge i sengen med din smartphone eller din bærbare PC, indtil du har planer om at sove.

Derimod anbefales det, at man dropper alle former for blåt lys mindst en time før sengetid. Dermed får kroppen tid til at indstille sig til, at det er sengetid, hvilket blandt andet også påvirker din melatoninproduktion.